Обемът на ипотеките в страната приближава 11 млрд. лв.

28.06.2019, Вестник "Капитал"

Жилищните кредити нарастват с 11.7% на годишна база през май, като така общият им обем в страната достига 10.98 млрд. лв., или близо една пета от всички банкови заеми в страната, показват данните на Българската народна банка (БНБ). Това е десети пореден месец с двуцифрен темп на растеж за този сегмент. Според резултатите от анкетата за кредитната активност на банките през последните месеци на 2018 г. те са затегнали изискванията за обезпечение и за максималния срок на жилищните заеми, казват експертите на централната банка в тримесечния си "Икономически преглед". От друга страна, лихвите продължават да намаляват, а увеличението на доходите на домакинствата, както и благоприятните перспективи за пазара на жилища и икономиката като цяло понижава риска от неплатежоспособност, става ясно от доклада.

Заеми за всички

Кредитирането в България нараства с малко над 6% на годишна база през май, като така общият обем на поетите заеми превишава 55.9 млрд. лв. Търсенето на средства е видимо както при фирми, така и при домакинства.

Според статистиката на БНБ банките са отпуснали на компаниите в страната нови кредити за над 1.5 млрд. лв. през последната година, което се равнява на обща сума от 33.4 млрд. лв. към края на май. Най-голям принос за увеличението имат новоотпуснатите заеми за над 5 години, като тук растежът идва както от тези в левове, така и от кредити в евро.

Домакинствата пък са поели нови заеми за близо 1.7 млрд. лв. от май миналата година, което е увеличение с 8% до общ обем от 22.5 млрд. лв. Тук голям принос имат жилищните кредити, но потребителските заеми също растат бързо - с 10.8% на годишна база до 9.56 млрд. лв. към края на май. Очакванията на БНБ обаче са потреблението в страната да се забави през следващите месеци, което означава, че темпът на увеличение на потребителските заеми също може да се успокои.

Лошите кредити намаляват

Положителна тенденция, която продължава и през май, е понижението на обема на лошите и преструктурирани заеми в банковата система. Спадът на годишна база е 12.5% или 818 млн. лв. до 5.7 млрд. Най-видимо е понижението при фирмените и ипотечните кредити - съответно 14.2% и 11.5%. Според някои международни институции обаче изчистването на балансите не се случва достатъчно бързо. Така например в своите доклади по държави ЕК редовно посочва, че нивото на лоши кредити в България все още е твърде високо.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин