Изграждане на „Индустриално-технологичен парк Варна"

16.12.2017, STONEHARD   Прочетете оригиналната статия …

„Индустриално-технологичен парк" се планира да бъде изграден във Варна в Южна промишлена зона „Острова".

Проектът ще бъде реализиран от Oбщина Варна, която осигурява имот от 41 680 кв.м. с излаз на Черно море и Национална компания „Индустриални зони", която ще изгради инфраструктурата.

Това стана ясно по време на срещата на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с представители на бизнеса от региона.

„За последните 10 години на територията на област Варна има 15 сертифицирани проекта по Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност от около 800 млн. лв. Надявам се и вярвам, че с новата индустриална зона ще имаме нов ръст на инвестициите и нови разкрити работни места в региона", коментира заместник-министър Манолев.

Интересът на инвеститорите е предизвикан от ключовото разположение на Индустриално-технологичния парк, с бърз достъп до воден, железопътен, автомобилен и въздушен транспорт.

Освен това, Варна има много добри макроикономически показатели. БВП на глава от населението във Варна е по-висок от средния за страната - 12 517 лв./човек, а брутните заплати в областта надхвърлят 10 000 лв. годишно, задържайки Варна на пето място в страната по този показател. Висшистите в областта са 30%, а безспорно преимущество е, че Варна е и утвърден туристически център, съобщава заместник-министър Манолев.

В дискусията се обсъди и възможностите за кандидатстване по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност". Като през миналия програмен период 2007 - 2013 г., около 150 местни компании са реализирали проекти на обща стойност от около 100 млн. лв.

Вижте оригиналната статия Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин