Цените на жилищата ще нараснат с около 5% тази година, според строителни предприемачи

27.05.2019, imoti.net

През 2019 г. жилищният пазар в София и страната се успокоява, не се очаква главоломен и непрекъснат ръст на цените, но заради обективната необходимост от жилища е малко вероятно да се стигне до спад. Това заявиха строителни предприемачи по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, по неофициални данни всяка година София се увеличава с между 15 и 30 хил. жители. „Ако вземем долния праг от 15 хил. души, това означава, че само за новодошлите семейства в столицата има необходимост от 8 хил. жилищни единици. Освен това съществуващият сграден фонд, като панелните жилища например, не е най-привлекателният и всяко семейство, което може да си го позволи, търси замяната му с ново строителство“, отбеляза Шопов.

Данните на асоциацията сочат, че 18-19% от хората инвестират в жилище поради липсата на развити финансови механизми като стокова или фондова борса. „На фона на инфлацията от 5% и нулеви лихви в банките дребен инвеститор, който разполага със сума между 100 хил. и 200 хил. евро, често се насочва към закупуване на имот, който увеличава стойността си със 7% на година“, каза Шопов. Неговите очаквания са цените на жилищните имоти да нараснат с между 3 и 5% тази година. „Това охлаждане на пазара е оздравително, защото клиентите имат възможност да се насочат към по-качествени обекти включително и като околна среда. Клиентът вече не купува на всяка цена и не гледа само жилището, а и средата като зелени площи, инфраструктура, шум, наличие на детски градини и други обществени заведения“, отбеляза Шопов.

Според Иван Горанов, управител на компанията Smart Consultants, основният фактор, който влияе на жилищния пазар, е политиката на банките. „Развитието на пазара през 2019 г. ще зависи и от това каква ще е политиката на Европейската централна банка по отношение на лихвените проценти. Ако те се увеличават, това ще повлияе на цената на ипотечните кредити, а оттам и на развитието на жилищния сектор като цяло“, смята той.

Според него БНБ ще възприеме по-рестриктивна политика към банките през 2019 г. на фона на подготовката на България за влизане в чакалнята на еврозоната. „В момента се прави мониторинг на шест банки, който ще бъде готов до месец и половина и ще видите, че състоянието на някои от тях не е цветущо. През 2019 г. очаквам да има по-строга фискална политика към инвеститорите и към крайните клиенти, което също донякъде ще урегулира пазара“, прогнозира Горанов.

Той посочи, че между 2005 и 2008 г. банките са имали изключително отворена политика за раздаване на кредити и леснодостъпното финансиране е довело до навлизането на много случайни предприемачи в строителния сектор. „Банките раздаваха пари върху бизнес планове на хартия. Това доведе и до спекулативно повишаване на цените. Много хора надцениха възможностите си и водени от желанието си за бърза печалба, се стигна до там, че сградите им останаха недовършени и голяма част от тях са собственост на банки. Една част от проектите остават недовършени заради дълги съдебни дела, които се водят между банката и лошите кредитополучатели“, отбеляза Горанов.

Според Георги Шопов по време на финансовата криза банките са направили неточен анализ, като са сложили под един знаменател жилищното с ваканционното и промишленото строителство. „Под 1,5% са незавършените жилищни кооперации на територията на София, което е изключително нисък процент, но той се увеличава от лоши инвестиции в промишлено и ваканционно строителство, а това прави банките изключително консервативни при финансирането както на клиентите, така и на самия сектор“, смята Шопов.

Мартин Драгоев, директор „Инвестиции и продажби“ в Galaxy Investment Group коментира състоянието на пазара в Пловдив като посочи, че той се развива динамично през последните пет години от гледна точка на търсенето. „Фундаментите са добри, защото Пловдив се ползва от доброто си икономическо развитие. Повишаването на доходите и миграцията също подкрепят пазара. През последните три години се оформи слой от клиенти, които са с по-високи изисквания към сградата, защото преди това определящи бяха само цената и мястото“, отбеляза Драгоев.

Според него големият брой разрешения за строеж в Пловдив е леко подвеждащ и се дължи на факта, че проектите в града са по-малки, а има и естествено забавяне между издаването на разрешението за строеж и започването на строителството – между 35% и 50% от разгънатата застроена площ, която е получила разрешение за строеж, започва да се строи в следващите 12 месеца. Все пак обемът на разрешеното строителство в Пловдив се е удвоил от 350 хил. кв. м РЗП през 2016 г. на 650 хил. кв. м през 2018 г. „Цените растат бързо, което позволява на инвеститорите да предлагат по-добър продукт“, каза Драгоев.

В Бургас и района все повече хора купуват апартаменти и къщи, в които прекарват по-голямата част от годината, а не само лятото, отбеляза инж. Венцислав Кръстев, управител на „Артстрой 1 Кънстракшън". „Имотният пазар в града е стабилен и показва растеж през последните години благодарение на съществуващия индустриален парк и на факта, че Бургас има всички видове транспорт, което предразполага към сериозни чуждестранни инвестиции, водещи до нужда от жилищни площи на пазара“, посочи Кръстев.

По думите му българите преобладават сред купувачите на жилища, но след сериозния отлив през последните години от тази година руските купувачи започват да се завръщат. „Бургас и регионът се отварят сериозно и към източните пазари и по-конкретно към Китай“, допълни Кръстев.

Участниците във форума акцентираха и върху важността на развитието на средата около жилищните сгради. Не може да има продукт с високо качество на строителството без инфраструктурна или транспортна обезпеченост, смятат те.

Вижте всички най-новите оферти за имоти ново строителство в портфолиото на Stonehard!

Настоящата статия е авторска и правата върху нейното разпространение принадлежат на нейния автор. Всички снимки, текстове, видео клипове, графични материали и банери в тази статия са собственост на автора и са защитени по закона за авторското право на Република България. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с автора, за да получите разрешение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин