91% от столичани харесват София

31.05.2019, econ.bg

91% от софиянци харесват града си, а 57% смятат, че столицата се развива към по-добро място за живеене. Това сочи представително социологическо проучване сред над 2500 столичани, проведено от "Алфа рисърч".

91% от софиянци харесват града си, а 57% смятат, че столицата се развива към по-добро място за живеене. Това сочи представително социологическо проучване сред над 2500 столичани, проведено от "Алфа рисърч". То е част от мащабната общинска инициатива "Визия за София", която трябва да очертае как градът ще се развива до 2050 година, пише в. "24 часа".

Като цяло, според проучването столичани са удовлетворени от търговската мрежа, възможностите за култура и образование и публичният транспорт в града. Най-критични са към качеството на въздуха и нивото на шума, чистотата, състоянието на улиците и сградите, цените на живота и сигурността.

Оказва се, че в центъра 2/3 от жителите са висшисти, а над 50% - с доходи над 1000 лв. на член от домакинството. В кварталите “Лозенец”, “Дианабад”, “Гоце Делчев”, “Гео Милев”, “Яворов” и “Христо Смирненски” живеят предимно високообразовани хора, заети с неръчен труд, но с доходи около средното за София. Най-недоволни от доходите си пък са живеещите в “Дружба”, “Люлин” и “Обеля”.

В центъра напълно удовлетворените от живота си са два пъти повече от частично удовлетворените. Така е и в източните и южните райони и в северната крайградска зона. В “Красна поляна”, “Западен парк”, “Фондови жилища”, “Разсадника” обаче напълно удовлетворените софиянци са едва 14%, а в “Овча купел”, “Славия” и “Факултета” - 20%.

Най-доволни от градския транспорт са живеещите в старите южни квартали, центъра и крайградските зони. За повечето анкетирани градският транспорт е на първо място сред спонтанно изброяваните предимства на кварталите им. Близо 2/3 се придвижват основно с него всеки ден - 63%. Автомобил ежедневно ползват 27%, а пеша ходят 8%. 68% смятат, че велоалеите не са достатъчни, а двама от трима искат те да се изграждат по друг модел.

На второ място най-голямо задоволство софиянци декларират от културния живот - 91%. В същото време обаче не са масови потребители на култура - най-често напускат квартала за посещения на търговски обекти и заведения за хранене, а най-разпространената културна практика е посещението на кино, сочат данните.

Възможностите, които София предоставя за образование, също са оценени високо - над 50% от анкетираните са напълно удовлетворени, а общата удовлетвореност достига 90%. Като голямо предимство на града се посочва и достъпът до магазини и търговски площи.

Между 30 и 49% варира неудовлетвореността на столичани от публичните пространства и зелените зони, природата и качеството на питейната вода, трудовите и бизнес възможности, както и нивата на доходи, достъпността на жилищата и социалните услуги. Най-недоволни от пазари, площади и пешеходни зони са в “Люлин”, “Обеля”, “Дружба” и новите южни квартали.

Достъпната работа е на трето място сред спонтанните отговори на въпроса кои са най-привлекателните черти на София, но според хората повечето възможности за работа не водят до драстично по-висок жизнен стандарт. Най-голяма концентрация на недоволни от доходите си има в “Левски”, “Хаджи Димитър”, “Сухата река” и “Христо Ботев”.

Като най-голям дразнител в живота си в града софиянци посочват трафика - 46%, и мръсния въздух - 36%. 16% сочат чистотата като един от основните проблеми. 59% пък не са удовлетворени от високото ниво на шум. Състоянието на улиците и сградите е неудовлетворително за 56%. А дупките по улиците държат първото място в спонтанно посочваните проблеми на кварталите.

Преобладаващата част от домакинствата обитават жилище с 2-3 стаи. В собствен имот живеят 63%, а под наем - 9%. Наемателите на общински жилища са пренебрежимо малко. Над 70% живеят в сгради, строени преди 1989 г. Според повечето запитани в последните години кварталите им се променят към по-добро. Най-доволни са в “Красно село”, “Лозенец”, “Гоце Делчев”, “Дианабад”, “Яворов” и др.

48% от софиянци казват, че доходите им стигат за всички нужни неща, 34% са с добри доходи, а 3% - с високи. Трудности изпитват 16%, а 7% посочват, че са с ниски доходи. Принудени да изпитват лишения са 45% от безработните и 41% от пенсионерите. 25% от семействата са с по 2 коли, едва 16% изхвърлят разделно боклука. 71% от домакинствата в София имат автомобил, а поне един велосипед има във всяко трето.

96% от столичани са здравноосигурени. Мнозинството обаче не спортуват активно. 71% признават, че не отделят време за спорт през седмицата.

В отговор на затворен въпрос “Какъв град е София за вас?” жителите я идентифицират като град с възможности за образование - 52%, с древна история - 50%, бързо разрастващ се - 44%, и др. В дъното на отговорите са “град с много зеленина” - 11%, със силна икономика - 10%, с добро управление - 10%.

Вижте всички предложения от портфолиото на Stonehard в град София!

Настоящата статия е авторска и правата върху нейното разпространение принадлежат на нейния автор. Всички снимки, текстове, видео клипове, графични материали и банери в тази статия са собственост на автора и са защитени по закона за авторското право на Република България. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с автора, за да получите разрешение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин