София инвестира половин милиард за метро и улици

18.12.2017, STONEHARD   Прочетете оригиналната статия …

Столичната община ще инвестира през 2018 година близо половин милиард в изграждане на метрото и ремонти на улици и булеварди. Целият бюджет на общината догодина ще бъде 1,433 млрд. лв. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов, представи проектобюджета на града. Парите за столицата в сравнение с миналата година са повече със 104,8 млн.лв. Заложени са близо 654 млн. лв. собствени приходи, което е с 30,4 млн. лв. повече от 2017 г.

Най-много средства са заложени в инвестиционната програма на града - 492,9 млн. лв.

Над 327 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на първите 12 станции от третия лъч на метрото. За ремонти на булеварди, улици и мостови съоръжения от „Московска“ 33 са планирали 103,6 млн. лв. С 37,7 млн. лв. ще бъдат изграждани и поддържани улици във всички столични квартали. За улично осветление пък ще бъдат вложени 6 млн. лв.

Най-основният ремонт, който е планиран в бюджета е реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев“.

„Предвижда се подмяна на настилките, засаждане на дървета, пускане на фонтана, модерни места за продажба на книги“, обясни Фандъкова. Тя е категорична, че иска да има ежедневна продажба на книги на „Славейков“. За изцяло ново трамвайно трасе по "Граф Игнатиев" , което ще бъде изпълнено и по нова технология, са предвидени 6,3 млн. лв. Общо в реконструкция на трамваен път ще бъдат инвестирани 37,5 млн. лв.

Кметицата посочи, че догодина ще продължи реконструкцията на бул. "Тодор Каблешков′′. С нов облик ще се сдобие и бул. "Скобелев". Ще започна и първия етап от изграждането на Източната тангента от бул. „Ботевградско шосе“. Планира се да има 142 нови автобуса на природен газ и 20 електробуса.

За образователна инфраструктура са заделени 32,2 млн.лв. През следващата година ще започне строителството на първите детски градини в „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“ и Курило, район „Нови Искър“. Строителство на нови сгради и физкултурни салони към съществуващи детски градини ще започне в кваралите „Павлово“, „Княжево“ и районите „Витоша“, „Подуяне“, „Красно село“ и „Искър“.

Парковете и градините ще бъдат обновени с 11,7 млн. лв. Предвидена е цялостна реконструкция на Западен парк на стойност 8,5 млн.лв. Столичният Зоопарк ще разполага с 1,5 млн. лв., като от тези пари ще бъдат разширени клетките на приматите.

В образованието ще бъдат вложени 357 млн. лв., като от тях 320 млн. лв. са държавни средства. За здравеопазване са заделени 44 млн. лв.

Вижте оригиналната статия Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин