София инвестира половин милиард за метро и улици

18.12.2017, STONEHARD   Прочетете оригиналната статия …

София инвестира половин милиард за метро и улици1 - Stonehard

Столичната община ще инвестира през 2018 година близо половин милиард в изграждане на метрото и ремонти на улици и булеварди. Целият бюджет на общината догодина ще бъде 1,433 млрд. лв. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов, представи проектобюджета на града. Парите за столицата в сравнение с миналата година са повече със 104,8 млн.лв. Заложени са близо 654 млн. лв. собствени приходи, което е с 30,4 млн. лв. повече от 2017 г.

Най-много средства са заложени в инвестиционната програма на града - 492,9 млн. лв.

Над 327 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на първите 12 станции от третия лъч на метрото. За ремонти на булеварди, улици и мостови съоръжения от „Московска“ 33 са планирали 103,6 млн. лв. С 37,7 млн. лв. ще бъдат изграждани и поддържани улици във всички столични квартали. За улично осветление пък ще бъдат вложени 6 млн. лв.

Най-основният ремонт, който е планиран в бюджета е реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев“.

„Предвижда се подмяна на настилките, засаждане на дървета, пускане на фонтана, модерни места за продажба на книги“, обясни Фандъкова. Тя е категорична, че иска да има ежедневна продажба на книги на „Славейков“. За изцяло ново трамвайно трасе по "Граф Игнатиев" , което ще бъде изпълнено и по нова технология, са предвидени 6,3 млн. лв. Общо в реконструкция на трамваен път ще бъдат инвестирани 37,5 млн. лв.

Кметицата посочи, че догодина ще продължи реконструкцията на бул. "Тодор Каблешков′′. С нов облик ще се сдобие и бул. "Скобелев". Ще започна и първия етап от изграждането на Източната тангента от бул. „Ботевградско шосе“. Планира се да има 142 нови автобуса на природен газ и 20 електробуса.

За образователна инфраструктура са заделени 32,2 млн.лв. През следващата година ще започне строителството на първите детски градини в „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“ и Курило, район „Нови Искър“. Строителство на нови сгради и физкултурни салони към съществуващи детски градини ще започне в кваралите „Павлово“, „Княжево“ и районите „Витоша“, „Подуяне“, „Красно село“ и „Искър“.

Парковете и градините ще бъдат обновени с 11,7 млн. лв. Предвидена е цялостна реконструкция на Западен парк на стойност 8,5 млн.лв. Столичният Зоопарк ще разполага с 1,5 млн. лв., като от тези пари ще бъдат разширени клетките на приматите.

В образованието ще бъдат вложени 357 млн. лв., като от тях 320 млн. лв. са държавни средства. За здравеопазване са заделени 44 млн. лв.

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с STONEHARD, за да получите разрешение.

Вижте оригиналната статия Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин