Проект на Столична община: От метрото - направо на Симеоновския лифт

20.07.2020, bntnews.bg

Проект на Столична община: От метрото - направо на Симеоновския лифт1 - Stonehard

Един от най-интересните проекти за столичани е създаването на интермодален хъб на Околовръстното шосе при Симеоновския лифт и свързване на града с планината. Там се очаква на едно място да има автогара, лифт, метро и буферен паркинг.

По думите на главния архитект се гледа с перспектива към район, в който след години ще живеят и работят много хора. Предложението е било разгледано и прието от експертен съвет още миналата година. То е част о ттизмененията на общия устройствен планвъв връзка с бъдещите разширения на столичното метро. В момента се прави екологична оценка и обществени дискусии.

Трасе около два километра и нови две метростанции по първия лъч на метрото. Така след няколко години последната станция няма да бъде Бизнес парк, а модерен транспортен хъб, който да свързва града с планината.

След евентуално удължаване на първия метродиаметър хората от мотрисите ще се качват направо на лифта. Предвижда се преместването на автогара "София Юг" в този район, както и изграждането на буферен паркинг.

Така на Околовръстния път в столицата ще има още 500 нови паркоместа. С изнасянето на автогарата в периферията градският транспорт, който обслужва населените места извън София, няма да се налага да влиза в центъра. Ако подобен проект бъде реализиран, ще е уникален за света, категоричен е главният архитект на столицата.

Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: За града 5, 10 или 50 години са много малко. Но в този проект ние обезпечихме трасе, което да даде възможност лифтът да продължи безпрепятствено, преминавайки Околовръстния път до бъдещата последна станция на метрото. Представете си вие, от която и точка на града, ползвайки метрото да отидете в планината да отидете съвсем екологично и безопасно.

Според кмета на район "Витоша", свързването на града с планината е добро решение, което ще бъде от полза на всички жители на столицата и няма да обслужва само интересите на търговските вериги в близост.

Теодор Петков, кмет на район Витоша: И Драгалевци, и Симеоново, и Малинова долина, а и всички, идващи от район Панчарево, селата Бистрица, Железница, Плана ще могат да имат екологичен и бърз транспорт към центъра на града.

Според независимия общински съветник Борис Бонев подобно удължаване на метрото ще е от полза там, където има пътници за него.

Борис Бонев, независим общински съветник: Капацитетът на метрото е 40 000 души на час в посока. В тази зона 2030-2040 няма дори да работят и да живеят 40 000 души, какво остава всичките да са в метрото.

Инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен": Натоварването, което може да се очаква там е около 26 000 пътници в час в пиков час, като средносрочното натоварване е около 18 000 пътника.

Стойността на този двукилометров участък ще бъде около 60 млн. евро, а времето на строителство около 3 години. На този етап все още няма финансиране.

Вижте всички имоти от портфолиото на Stonehard в Малинова долина!

Настоящата статия е авторска и правата върху нейното разпространение принадлежат на нейния автор. Всички снимки, текстове, видео клипове, графични материали и банери в тази статия са собственост на автора и са защитени по закона за авторското право на Република България. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с автора, за да получите разрешение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин