Пазарът на жилища във Варна - все по-скъп и по-предвидим

22.11.2017, STONEHARD

Пазарът на имоти във Варна напълно се промени към стабилен растеж. След носталгията по 2007-2008 година, когато имаше бум на покупките на ваканционни имоти от чуждестранни туристи – предимно от руски и британски произход, и след последвалата криза през 2014-2015 година, сега има стабилен прилив на различни клиенти за всички квартали на града. Това се обяснява с отпускането на кредити с намелените лихви от под 4%.

Усилената търговия със земеделски земи на добри цени в региона също много благоприятства промяната. Клиенти са хора от малките населени места, които мигрират, за да се установят трайно в областния център. Интересът към сделки при цени 100-120 хил. евро е значително увеличен, за разлика от миналата година когато тези нива бяха до 70 хил. евро.

Новината на пазара във Варна обаче е, че докато преди основна движеща сила на търговията бяха руски граждани, търсещи скъпи жилища, сега около 95% от клиентите на агенциите за недвижими имоти, дори в сектора на ваканционните, са основно българи.

Основен критерий си остава местоположението на имота, а не размерът му. Дори и в централните квартали се сключват сделки до 2000 евро на кв.м.

При избор на жилище купувачите имат по-сериозни изисквания вече към материалите, качеството на строителните работи, мястото за паркиране и добрите общи части.

Тристайните жилища в районите с лесна и бърза комуникация до центъра на града вече се предлагат с около 30% по-високи цени.

Броят на сключените сделки на зелено за новостроящи се сгради също продължава да расте. Такава сделка на тъмнозелено означва резервация на имот преди излязло разрешение за строителство, т.е. още на фаза проектиране. Клиентите по този начин могат да адаптират имота по свой вкус, което на последващ етап ще е невъзможно.

Това е и най-логичното обяснение на факта, че търсенето на парцели за строителство вече се е върнало до нивата от 2008 г. Търсят се терени не само в централната част на Варна.

Желаните парцели са тези, които позволяват разгъната застроена площ от 2-3 хил. кв.м.

Профилът на клиентите, които търсят инвестиция на зелено показва, че решаващи при сключването на сделка са качеството, бизнес историята на строителната фирма и начинът на плащане.

Статистиката сочи, че квартал „Бриз“, който е на пътя за курорта „Златни пясъци“ и е близо до Морската градина е все по-привлекателен.

Тенденция от последната година е и възвръщането на доверието в жилищни имоти като инвестиционна възможност. Във Варна над 70-80% от инвестиционните сделки стават именно с апартаменти, тъй като те могат лесно да бъдат отдавани под наем за разлика от къщите, магазините или земеделските терени.

Българските и чуждестранните купувачи вече имат почти еднакви изисквания за качеството и цената на своите имоти и са все по-прицизни към избора им на местоположение.

Предлагането е все още по-ниско от търсенето, което води до повишаване на цените. Но това няма да продължи дълго.

Жилищните сгради, които трябва да бъдат завършени през следващите една или две години, непрекъснато се увеличават и това неизбежно ще доведе до момента, в който предлагането ще надхвърли търсенето.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин