Статия в Capital.bg: Пловдив е първи по култура, романтика и вино за 2022 г. в Европа

22.02.2022, Capital.bg

Статия в Capital.bg: Пловдив е първи по култура, романтика и вино за 2022 г. в Европа1 - Stonehard

Пловдив се нареди на четвъртата позиция в класацията за "Най-добра европейска дестинация" за 2022 г. Пред него са само победителят Любляна (Словения), вторият Марбея (Испания) и третият Амиен (Франция). На пето място е белгийския град Льовен. Петте дестинации имат право да носят титлата "Най-добра европейска дестинация 2022" във всички свои комуникации, медийни изяви и уеб сайтове. Също така ще могат да споделят тази титла и официалното лого със своите партньори, местни хотели и ресторанти, туристически бюра и магазини.

Наред с основната класация туристите от над 182 държави отредиха на града под тепетата първото място в подкатегориите за "Най-добра културна дестинация в Европа 2022" и "Най-романтични дестинации в Европа", както и в категорията "Най-добри винени дестинации в Европа". Гласуването приключи на 10 февруари.

В тазгодишното 13 поред гласуване участваха повече от 528 хил. души, като почти половината гласове идват от туристи извън Европа. Гласовете за Пловдив са 51 024, като за сравнение за първия, Любляна, те са 75 642. Според Максимилиен Лежен, главен изпълнителен директор на European Best Destinations, Пловдив е и "най-гласуваната българска дестинация от началото на това съревнование през 2009". През 2016 г. Пловдив отново попадна в тази класация и се нареди на третото място, точно след хърватския Задар и гръцката столица Атина.

Тази година след Пловдив останаха дестинации като Лондон (Великобритания), Истанбул (Турция), Прага (Чехия), Атина (Гърция), Виена (Австрия) и дори Рим (Италия).

Очаквания след титлите

Според Катрин Гутман, връзки с обществеността в Община Пловдив, "това е страхотна реклама за Пловдив и очакваме тази година това да повлияе върху чуждестранния интерес към града". Тя обърна внимание на новите туристически обекти в града, които биха привлекли туристи. - Епископска базилика на Филипопол, както и новооткритата част на Римския стадион, намираща се в подземието на известен моден магазин на Главната улица. Наред с това готова е реновацията на Древния форум до Централна поща, както и ремонтът на основната сграда на Градската художествена галерия в Стария град.

Дестинациите, класирани на първите 10 позиции, ще бъдат рекламирани като най-популярните за посещение през 2022 г. на сайта на European Best Destinations, който е посещаван от повече от 6 млн. туристи от цял свят.

В писмо до кмета на Пловдив Здравко Димитров и зам.-кмета по култура Пламен Панов Максимилиен Лежен съобщава, че всеки момент се очаква списание Forbes USA да "обяви пред повече от 90 милиона пътешественици с висока покупателна способност новината, че Пловдив е класиран на първо място като най-добра културна дестинация в Европа. Заедно с това ще бъде разпространена и новината, че градът попада сред 5-те най-гласувани европейски дестинации, поради което му се дава право да носи и титлата "European Best Destinations 2022".

Вижте всички наши проекти в град Пловдив.

Настоящата статия е авторска и правата върху нейното разпространение принадлежат на нейния автор. Всички снимки, текстове, видео клипове, графични материали и банери в тази статия са собственост на автора и са защитени по закона за авторското право на Република България. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с автора, за да получите разрешение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин