Статия в Imoti.net: Очаква ли се увеличение на лихвите по ипотеки у нас?

08.08.2022, imoti.net

Статия в Imoti.net: Очаква ли се увеличение на лихвите по ипотеки у нас?1 - Stonehard

Само преди седмица стана ясно, че лихвите по ипотечните кредити в България се понижават до исторически ниски нива.

Според данни на БНБ, в края на юни те са 2.49%, което е с 0.05 процентни пункта под нивата от преди месец. Понижението за последните 12 месеца пък е от 0.22 пр. п.

Изнесените данни се отнасят към 30 юни, т.е. в тях не се отчита повишението на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) с 0.5 пр. п. Това беше първото повишение на основната лихва в еврозоната за последните 11 г.

Какво обаче се случва днес на пазара на ипотечно кредитиране? Да очакват ли клиентите повишения на лихвите по заемите си? Кои клиенти биха били засегнати при евентуален ръст на лихвите в следващите месеци?

Ще има ли увеличение на лихвите у нас?

Очакванията за увеличение на лихвите по кредитите са напълно оправдани, предвид че ЕЦБ вдигна лихвата с 0.5 пункта.Това обаче ще засегне първо новите клиенти, смята Светла Стаменова, управител на SUPER CREDIT.

Според нея обаче, това не означава, че автоматично лихвите по отпуснатите заеми ще се покачат с толкова още следващия месец.

Стаменова прави уточнението, че лихвата се определя по специфична формула в договора на всеки клиент, която зависи от референтен лихвен процент (РЛП) плюс фиксирана надбавка.

Експертът допълва, че лихвата се определя по РЛП, средната лихва по депозитите на домакинствата, изчислявана на месечна база от БНБ за заемите в левове, както и 3 или 6–месечен ЮРИБОР за заемите в евро.

Правим уточнението, че лихвите по кредитите зависят от тези по депозитите. Когато банките намаляват лихвите по депозитите, спадат и лихвите по кредитите. Когато в банките има повече пари на депозит, те имат повече средства за кредитиране и ги предлагат на по-ниски лихви.

„За да се случи това увеличение на лихвите по кредитите, първо трябва да бъдат премахнати отрицателните лихви по депозитите“, каза още Стаменова.

Очакванията са, че първоначално увеличението ще засегне новите кредитоискатели, а след няколко тримесечия това ще се отрази и на вече изтеглените заеми.

Каква са лихвите в момента? Какво се търси?

Стаменова посочва, че през тази година се наблюдава много голям интерес към ипотечното кредитиране.

„Към момента все още наблюдаваме доста ниски лихви по ипотечните кредити. Някои банки предлагат лихви около 2%, като за този продукт имат условие клиентите да имат самоучастие 30% от договорената цена.

Не се наблюдава промяна в максималните срокове и те към момента остават до 30 години, в зависимост от възрастта на кредитополучателя“, казва Стаменова.

Офертите на банките са доста конкурентни и всяка една от тях се старае да предложи различен кредитен продукт. Една от водещите банки от няколко месеца предлага лихва от 2.1% при кредит над 200 000 лв., като тази оферта е доста предпочитана от клиентите, допълва тя.

Тези оферти са задължително придружени с продажба на кредитна карта, застраховка Живот и пенсионно осигуряване.

Новите продукти

Банките бяха доста активни през летните месеци, като освен промоционалните оферти по ипотечните заеми, се появи и доста интересен продукт.

„Това е потребителски кредит до 100 000 лв. за покупка или ремонт на имот, като при този кредит не се изисква обезпечение или нотариално изповядване, а е необходимо до два месеца след усвояване на кредита да се предостави нотариален акт“, уточни експертът.

Този продукт се оказа доста подходящ за клиенти, които не могат да предоставят самоучастие при покупка на имот.

Голяма част от банките в сегмент „Частно банкиране“ за клиенти с високи доходи увеличиха сумата за необезпечен кредит до 150 000 лв.

Клиентите могат да се възползват от доста разнообразни оферти за покупка на различни имоти – парцели в регулация, ново и старо строителство, дори и сглобяеми къщи.

Допълнителни отстъпки

Клиентите, които купуват ново строителство и сградата има сертификат за висока енергийна ефективност А, А+ и В, могат да ползват и допълнителна отстъпка в лихвата с 0.15%.

Тук може би е мястото да отбележим, че стойността на заемния ресурс (или иначе казано лихвата, която банката ще ни предложи) зависи пряко от профила на кредитополучателя и най-вече от неговите доходи.

Извод

Независимо от очакванията за ръст на лихвите по кредитите, за момента не се наблюдава спад в запитванията за ипотечни кредити. По-скоро клиентите, които желаят да си купят жилище, срещат затруднения в намирането му, заключва Светла Стаменова.

Получете най-добрите оферти с преференциални условия за ипотечен кредит и рефинансиране със SUPER CREDIT.

Настоящата статия е авторска и правата върху нейното разпространение принадлежат на нейния автор. Всички снимки, текстове, видео клипове, графични материали и банери в тази статия са собственост на автора и са защитени по закона за авторското право на Република България. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с автора, за да получите разрешение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин