Nove Homes получи разрешително за строеж

21.01.2019, Вестник "Дневник"

Главният архитект на София Здравко Здравков е издал разрешение за строеж на дружеството "Нове хоумс" за комплекс от 14 жилищни сгради, с офиси и търговски площи, в терена на бившия завод "Балканкар" на бул. "Княз Борис III". Проектът е с обща разгърната застроена площ от почти 94 хил. кв. метра, като разршението е издадено на 21 декември и е влязло в сила в понеделник.

Теренът от почти 35 хил. кв. метра, в който ще бъде построен "Нове хоумс", е в активите на "Прим БГ", което е еднолична собственост на бизнесмена Васил Божков. Акционери в "Нове хоумс" са Мария Филиповска - Димитрова и Филип Марков. Освен тях в съвета на директорите влиза и Иво Иванчев, който до 2018 г. е бил управител на дружествата "Инфра рейлуейс" и "Инфра сейфроудс", част от групата на "Нове холдинг" на Васил Божков.

Общата стойност на проекта е 85 млн. лева, като парите са осигурени от банкова институция, каза пред "Дневник" Филип Марков. Строителството започна през октомври с изкопни работи, а крайният срок за завършване е април 2022 г.

В 14-те сгради ще има подземни гаражи с над 737 паркоместа, които ще обслужват 556-те апартамента в комплекса. Вече са резервирани 74 имота, посочи пред "Дневник" Орлин Орестов от агенция Luximmo Finest Estates, които са ангажирани с проекта. Цените започват от 750 евро на квадрат, а най-скъпите апартаменти на последните етажи са между 1050 и 1400 евро на кв. м., каза още Орестов.

От повече от 10 години различни инвеститори са обявявали мащабни проекти за терена на бившия завод "Балканкар". През 2007 г. "Адванс пропъртис", ЕЦЕ, "Балканкар Средец" и "ГТМ - Ангел Балевски" обявиха проекта "Европа парк" - многофункционален комплекс с търговски, офисни и жилищни площи, хотелска част, киноцентър както и обекти за хранене и развлечение. Освен това в комплекса се очакваше да бъде построена 40-етажна 150-метрова сграда. Мащабният проект обаче не се реализира, като теренът остана в активите на "Балканкар холдинг".

Васил Божков купува имота през "Прим БГ" през 2016 г., а справка на "Капитал" показва, че материалният интерес по сделката е 28 млн. лева. Няколко месеца по-късно теренът е прехвърлен в активите на "Нове хоумс".

Вижте повече за проекта тук!

Настоящата статия е авторска и правата върху нейното разпространение принадлежат на нейния автор. Всички снимки, текстове, видео клипове, графични материали и банери в тази статия са собственост на автора и са защитени по закона за авторското право на Република България. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с автора, за да получите разрешение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин