Жилищата в България собствени, но стари

14.11.2017, STONEHARD

Повечето от българите притежават имотите, където живеят. По този показател са сред първите места в ЕС, като 87% от тях живеят в собствено жилище. Въпреки че това звучи добре се оказва, че при по-задълбочено изследване се откриват няколко проблема.

Жилищата са предимно стари и зле подържани, както и българите имат най-голямо затруднение при отоплението на дома си от целия Европейски съюз. Непрекъснато се работи по саниране на старите 50-годишни апартаменти от комунистически тип и затова се използват субсидии по европейски програми, но това се оказва недостатъчно.

Цените на имотите изпреварват темповете, с които се вдигат доходите на гражданите и това е основната причина за такъв застой. Поддръжката на жилището е голямо перо за всеки европеец, като средно 11.3 % от бюджета им отива за обновление и освежаване, като Гърция е на първо място с 41%. Румъния, Унгария, Словакия и Хърватска изпреварват България, където домакинствата също предимно притежават имотите си. Само 39% от тях са собственост на гражданите в Германия, а в Швеция са 45%. В скандинавските държави е разпространен кооперативния живот, като повече от 20% от домакинствата обитават такъв тип жилища.

Последиците от икономическата криза се усещат все още в цяла Европа. Има много бездомни европейци и независимо от ръста в Централна Европа, изграждането на нови сгради е все още бавно по сравнение с предишни години. Затруднено е и новото строителство дори и в големите европейски градове.

През 2016 година всъщност е отбелязан най-големият ръст на цените на имотите от 2009 година насам.

Вълната от бежанци от 2015 година също допринася за ръста на цените.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин