Метрото тръгва днес от "Красно село" до "Хаджи Димитър". Къде точно са новите осем станции

26.08.2020, dnevnik.bg

Метрото тръгва днес от

От 14 часа днес гражданите ще могат да пътуват по новата, трета, линия на метрото, обяви инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД. До края на деня пътуването по нея ще е безплатно, подчерта той.

Официалното откриване е днес от 13 ч в метростанция "Медицински университет". Там са поканени само официални лица, проектантите и строителите на трасето, общо 250 души. Граждани няма да се допускат на церемонията заради мерките срещу разпространението на епидемията, посочи Братоев.

Как се казват и къде са новите станции

Днес се пуска първият етап от третата линия, който е дълъг 7.8 км и включва осем метростанции. Първата се нарича "Красно село"/бул. "Цар Борис III" и наименованието ясно указва нейното местоположение. Наблизо, на ул. "Житница", е депото за метровлаковете по третата линия. Те са произведени от фирмата "Siemens".

Втората станция се казва "Бул. "България" и входовете за нея са при кръстовището с бул. "Иван Гешов".

Третата станция е "Медицински университет " и е пред арката на бул. "Прага" и ул. "Св. Георги Софийски".

Следващата метростанция се нарича "НДК-2" и към нея се слиза при бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша". Тя ще има връзка с втората линия на метрото.

Петата станция е на кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски" (при Попа).

Шестата се нарича "Орлов мост" и на нея има връзка с метростанцията при Софийския университет от първата метролиния.

Предпоследната, седма, станция се нарича "Театрална" и е в близост до театрите "София", "Сфумато" и "Зад канала". Нейните входове са при кръстовището на бул. "Мадрид" и бул. "Христо и Евлоги Георгиеви".

Осмата, последна засега, е "Хаджи Димитър" и е изградена след моста "Чавдар" в началото на бул. "Ген. Владимир Вазов", при ул. "Панайот Хитов".

Очакванията са този първи участък от 7.8 км на третата линия да се ползва от 60 хиляди пътници дневно, посочи инж. Братоев. Цената за изграждането на трасето с депо, което започна през 2016 г., както и купуването на 20 метровлака "Siemens", е 398 млн.евро без ДДС. От тях 79% са евросредства, получени по ОП "Транспорт", а 21% плати Столичната община.

Вторият етап е до Горна баня и ще е готов в края на 2020 г.

До края на годината ще се пусне и вторият етап от третата метролиния. Строителството му вече е приключило, в момента се извършват изпитанията на трасето и влаковете, обясни инж. Братоев.

Вторият етап включва четири метростанции - от "Красно село" до последната в кв. Горна баня, на бул. Бойчо Бойчев". Там се изгражда нова жп спирка по линията София-Перник.

Третият етап е продължаване на трасето от станция "Хаджи Димитър" по бул. "Ген. Владимир Вазов" през жк "Левски" до бул. "Ботевградско шосе", в близост до колелото на трамвайната линия. Той ще е дълъг 3 км. Този участък ще започне, когато се осигури финансиране, поясниха от "Метрополитен" ЕАД.

Четвъртият етап е проектираното неотдавна отклонение на третата метролиния при входа на Военната академия. То ще е със спирки в кв. "Гео Милев", жк "Слатина", пред зала "Арена Армеец" и последната на бул. "Цариградско шосе" при "София тех парк". За този участък също предстои да се осигури финансиране, за да започне строителството му.

Запознайте се с бестселър комплексите на Stonehard, разположена точно до метростанция "Хаджи Димитър" - Cherkovna Residence и Verde!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин