Софийското метро се разширява към кварталите „Гео Милев” и „Слатина”

05.03.2019, Телевизия bTV

Софийското метро се разширява към кварталите „Гео Милев” и „Слатина”. Това ще стане след приключването на третия метродиаметър, който вече е в напреднала фаза.

Целият трети метродиамерът към момента е готов на 75% и догодина по същото време вече ще се използват пет нови спирки – от „Патриарх Евтимий” до „Красно село”.

Шест чисто нови метровлакове вече чакат в депото в „Красна поляна” завършването на третата линия. Въпреки че са напълно автоматични и могат да се движат сами, на първо време ще се управляват от машинисти. Човешкият фактор обаче е максимално ограничен за повече безопасност.

„Машинистът функциите му основно ще са да се грижи за пътниците – качване, слизане, а движението, всичко по трасето, ще се извършва изцяло от влаковете, от автоматиката”, обяснява инж. Стоян Братоев, директор на „Метрополитен”.

Анализът на пътниците в София е показал, че най-натоварени са градските линии от „Гео Милев” и „Слатина”. Първо обаче трябва да бъде завършен третият лъч на метрото.

Подземната железници е намалила трафика с 25%, като това са 70 хил. коли по-малко дневно.

През 2020 г. метрото вече ще стига до Овча купел и ще вози половин милион пътници на ден.

Развитието на метрото в бъдеще предвижда предимно продължаване на вече съществуващите линии. Така след 2020 г. ще има още две нови спирки на линията в „Люлин” и продължение на линията след Бизнес парка.

Вижте всички имоти ново строителство от портфолиото на Stonehard в столицата!

Настоящата статия е авторска и правата върху нейното разпространение принадлежат на нейния автор. Всички снимки, текстове, видео клипове, графични материали и банери в тази статия са собственост на автора и са защитени по закона за авторското право на Република България. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с автора, за да получите разрешение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин