Ивета Тодорова пред Divident: Имотният пазар не върви към охлаждане, но се предлагат по-разумни цени

12.01.2023, DIVIDENT

Ивета Тодорова пред Divident: Имотният пазар не върви към охлаждане, но се предлагат по-разумни цени1 - Stonehard

"Пазарът на недвижими имоти в момента е стабилен. Той върви към уравновесяване, което чакахме през последните две години, тъй като минахме през доста промени."

Това заяви пред "ДИВИДЕНТ" имотният консултант Ивета Тодорова.

По думите й пазарът е активен и не се наблюдава спад на сделките, огледите и запитванията.

Предстои ли да видим известно охлаждане на имотния пазар?

"Не мога да кажа, че има някакво охлаждане, а по-скоро отрезняване на някои от продавачите, основно на вторичен пазар, както и малко повече логика при ценообразуването. Много дълго време наблюдавахме процеси, при които продавачите тестваха пазара и той поемаше още и още. В същото време нямаше достатъчно качествени имоти и всеки един добър имот, който излизаше на пазара беше с по-висока цена и си намираше купувача", заяви имотният брокер.

Купувачите вече по-бавно и обмисляно взимат решения, а това кара продавачите да предлагат едни по разумни цени.

Правят ли компромис с желанията си купувачите и вместо искания тристаен апартамент избират двустайния заради цената?

Според нея има такава тенденция, цената на квадратен метър на по-малка площ е по-висока от цената на квадратен метър на по-големите жилища.

Въпреки това купувачите не правят такъв компромис, те са с различен профил.

Консултантът каза още, че един от среден до висок клас тристаен апартамент не може да се закупи на цена под 250 хил. евро.

Доста актуални са новите квартали на столицата, като "Малинова долина", където нещата този път са се получили като по образец.

"Първо беше създаден устройствен план за района. Беше работено върху инфраструктурата и чак след това започнаха да се дават разрешителни за строеж", подчерта тя.

Не очакваме спад на цените, няма и такива предпоставки.

"В момента има една инфлация, която се наблюдава във всеки един продукт от потребителската кошница. Недвижимите имоти не правят изключение, защото те не са някаква отделна част от икономиката. Просто цените вървят нагоре", каза консултантът.

Цените на имотите са в много голяма степен свързани с това, което правят централните банки по отношение на лихвите и достъпа до кредити. Как това се отразява у нас, вижте повече в интервюто!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин