Бум на имотни сделки в София в края на годината

16.12.2019, Economic.bg

Бум на сделките с недвижими имоти в София в последните дни на годината. Една от причините хората да искат да купуват спешно жилища е готвеното увеличение на данъка за придобиване на недвижимо имущество, което обявиха от Столичната община.

По план налогът ще скочи от 2,5% на 3% от цената на сделката.

Така например при закупуването на жилище за 100 000 евро, при сегашната ставка данъкът, който трябва да се плати е 2500 евро. Ако сделката стане преди евентуалното увеличение от догодина, клиентът ще спести 500 евро. Или казано иначе- един нов уред за новия дом, пресметна Нова тв.

Брокерите също отчитат раздвижване на пазара на имоти в Софияв края на годината, но не го отдават изцяло на готвеното увеличение на данъка.

Сериозен наплив има и при столичните нотариуси. Изповядването на сделки преди празниците е нещо традиционно, но тази година клиентите са още повече. Увеличението е 20-30%, коментира Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара.

Като цяло брокерите отчитат продължаващ ръст на пазара на имоти между 6 и 8% за първото деветмесечие на годината спрямо същия период на 2018 г. Цените вече са доста високи,признават те, а в същото време в София строителният бум все още е много сериозен.

Вижте всички оферти от портфолиото на Stonehard в София тук!

Водеща снимка: Gerd Altmann от Pixabay

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.