Статия в profit.bg: Има ли балон на имотния пазар у нас, според проф. Стив Ханке?

22.02.2022, Profit.bg

Статия в profit.bg: Има ли балон на имотния пазар у нас, според проф. Стив Ханке?1 - Stonehard

"В момента бих казал, че може малко да сте се забавили, но ако ви предложат добра ипотека и намерите привлекателен апартамент в София – аз бих го купил".

Това коментира световноизвестният професор по приложна икономика от университета "Джонс Хопкинс" в САЩ Стив Ханке, наричан и бащата на валутния борд, за bTV.

"Парите задвижват икономиката и ако увеличите наличността на пари, което се случи, откакто започна COVID-19, около 1 до 9 месеца по-късно цените на активите скачат. Какво са цените на активите? Те включват и недвижимите имоти.

Имаме огромен ръст в цените на имоти в САЩ заради увеличеното предлагане на пари около 9 месеца след началото през февруари 2020 г. Същото се случва в Европа. Според мен имотите са добра защита срещу инфлацията.

Ако погледнете издадените разрешения за строеж, в България те почти са се удвоили от 2016 г. Не виждам балон, а нещо, което е задвижено от голямото увеличение в предлагането на пари. Всъщност, поредността е следната – наличността на пари скача, цените на активите нарастват между 1 и 9 месеца по-късно, после истинската икономика се увеличава до 6-12 месеца по-късно и след едва 12-24 месеца застига и инфлацията.

Тя се бави доста спрямо първоначалното увеличено предлагане на пари. В момента бих казал, че може малко да сте се забавили, но ако ви предложат добра ипотека и намерите привлекателен апартамент в София – аз бих го купил", обясни проф. Ханке.

Той посочи и какъв, според него, е най-големият проблем на България. В момента това може да е инфлацията, но в дългосрочен план пред страната ни има по-голяма опасност, смята проф. Ханке:

"Краткосрочният и непосредствен проблем, съгласен съм с българите, е инфлацията. И, както казах, тя ще спада. Проблем е, защото ЕЦБ е напечатала твърде много пари, но ще се успокои. Това скоро ще отмине. Големият и дългосрочен проблем е демографията", смята Ханке.

Населението в България все повече застарява. Това е истински проблем и единственият начин да се справите с това е първо - да запазите валутния борд и да направите каквото правят в Хонконг и Сингапур. Обречени сте, ако решите да се придържате към европейските планове, опитвайки се да копирате това, което правят в ЕС.

Трябва да бъдете изобретателни, да правите както правят в Сингапур – свободни пазари, дерегулиране. Позволете на пазара да вземе превес, правителството да отстъпи. Новото правителство много ме тревожи, защото говорят за харчене на повече пари в България. Точно обратното ви трябва, това само подхранва корупцията, държавните харчове са двигателят на корупция.

Трябва да промените посоката на движение, предвид този демографски проблем, като това ще създаде иновативна и динамична икономика, която би привлякла хора в България. Тя е страхотно място – перфектно разположение, идеален климат, невероятна кухня, прекрасни хора. Всичко е супер – освен икономическите политики", посочи бащата на валутния борд.

Според него Европейската идея за енергията е самоубийствена. "Погледнете Германия – махат въглищата, спират ядрената енергия, имат вятърни перки и соларни панели. Но проблемът е, че вятърът не духа през цялото време, както и слънцето не грее постоянно. Единственият начин да работи системата е да има огромни батерии, което Германия няма. Тя е в ужасно положение. Единствената страна в Европа с разумно мислене относно енергетиката е Франция", посочи Ханке.

"Макрон неотдавна да направи обратен завой – обяви, че ще се строят 28 нови АЕЦ, започвайки от 2028 г. Така че Франция е на прав път – трябва да имате ядрена енергия. Това е единственото решение, ако искате чиста и безопасна енергия – атомни централи. Малките централи, които се проектират и въвеждат в експлоатация са правилният път – не огромните стари АЕЦ, а малки централи, изцяло автоматизирани, много безопасни.

Според мен проблемът с енергетиката ще съществува в Европа дълго време, защото Европа е направила много пагубни грешки и глупости, що се касае до прехода от традиционна енергия към по-зелени неща. Не виждам краткосрочно решение, нещата само ще се влошат", коментира още проф. Ханке.

Вижте всички предложения от портфолиото на Stonehard тук!

Настоящата статия е авторска и правата върху нейното разпространение принадлежат на нейния автор. Всички снимки, текстове, видео клипове, графични материали и банери в тази статия са собственост на автора и са защитени по закона за авторското право на Република България. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с автора, за да получите разрешение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин