ЕЦБ отложи вдигането на лихвите за след средата на 2020г.

10.06.2019, Mediapool.bg

Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да отлага за неопределено време в бъдещето вдигането на лихвите от страх как подобна мярка би се отразила на по-крехките икономики в еврозоната като Италия.

В четвъртък институцията във Франкфурт остави водещата си лихва по рефинансирането на историческия ѝ минимум от 0%. ЕЦБ обяви, че лихвата по депозитите продължава да бъде минус 0.4%, а лихвата по кредитирането – 0.25%.

ЕЦБ няма да вдига лихвите си преди края на първата половина на 2020 г., обяви централната банка. Така тя отложи за пореден път с шест месеца перспективата за поскъпване на кредитирането в сравнение със срока, който си беше определила на заседанието през април, коментира Франс прес.

По отношение на параметрите на новата поредица целеви операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO III), които ще се провеждат на тримесечие, ЕЦБ реши лихвеният процент за всяка операция да бъде 10 базисни пункта над средния лихвен процент по основните операции на евросистемата по рефинансиране

Централните банкери се съгласиха да оценят необходимостта от дългосрочната програма за финансиране на банките, която планират да стартират по-късно през годината. Според някои представители на централната банка този инструмент трябва да се разглежда като коригиране на паричната политика, а според други трябва да служи предимно като предпазна мярка за банките в период на повишена несигурност, посочва Investor.bg.

Междувременно, ЕЦБ повиши леко прогнозата си за растежа и инфлацията в еврозоната през 2019 г. спрямо по-ранната си оценка, но за следващите две години понижи очакванията си.

ЕЦБ прогнозира тази година растеж на икономиката на еврозоната с 1.2% (спрямо 1.1% според прогнозата от март), догодина – 1.4% (спрямо 1.6%), а за 2021 г. - 1.4% (спрямо 1.5%). Драги предупреди, че еврозоната е изправена пред продължителна глобална несигурност, но вероятността за рецесия е малка.

Същевременно инфлацията упорито остава под целевите 2 процента, определени от ЕЦБ въпреки мащабната програма за изкупуване на облигации.

Президентът на институцията Марио Драги заяви, че остават рисковете от понижаване за икономиката на еврозоната, изтъквайки геополитическата несигурност, засилващата се опасност от протекционизъм и уязвимостта на нововъзникващите пазарни икономики.

Драги каза още, че членове на управителния съвет на банката са допуснали възможността за нова програма за стимулиране на икономиката чрез изкупуване на облигации по подобие на програмата, която приключи в края на годината след покупки на облигации на стойност 2.6 трилиона евро. Президентът отбеляза, че има поле за действие за възобновяване на програмата, ако е нужно.

Международният валутен фонд (МВФ) е на мнение, че ЕЦБ трябва да запази паричната си политика в подкрепа на икономиката, сочи документ на ЕС, до който е имал достъп Ройтерс.

Само преди два дни президентът на централната банка на САЩ Джероум Пауел даде да се разбере, че може да предложи повече стимули, а не да ги намали. Той заяви, че Федералният резерв на САЩ (ФЕД) е готов да реагира, ако администрацията на президента Доналд Тръмп прецени, че търговските конфликти заплашват икономиката на страната. Инвеститорите изтълкуваха това изявление като сигнал, че ФЕД може да намали лихвите по-късно тази година, съобщи Асошиейтед прес.

И ЕЦБ, и ФЕД трябваше да направят пауза в свиването на огромните парични стимули, задействани след световната финансова криза. ФЕД започна да повишава лихвите, но спря да затяга кранчето на паричната маса в края на миналата година заради съмнения за това накъде може да се насочи икономиката, отбеляза АП.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин