Най-големите сгради в София през 2018 г.

14.01.2019, Вестник "Капитал"

Бум на жилищното строителство, ниски лихви по ипотечните кредити, еуфория, че икономическият цикъл е във връхната си точка... Дори скандалът с ареста на Десислава Иванчева, кмет на община "Младост", нито пък разследванията около "Джи Пи груп" успяха да помрачат ентусиазма в строителния бранш през миналата година.

Съвсем предвидимо големите проекти в София са жилищни, следвани от офис сградите. Напредващото строителство на третия лъч от метрото стимулира повече инвестиции в квартали, които доскоро не бяха сред най-популярните, като "Овча купел", "Красно село" и "Суха река".

Къде се строи

Добър знак за развитието на града е, че мащабните проекти са по-скоро пръснати в различни точки на София. Ако трябва да бъдат посочени тенденции, интересът клони към няколко района - "Младост", "Дианабад", "Кръстова вада" и "Лагера" (виж класацията).

По-различното в строителството през 2018 г. е фокусът към два големи булеварда в столицата - "Г. М. Димитров" и "Цар Борис III". На разделителната линия между "Студентски град" и "Дианабад" започна изграждането най-големия проект за годината - небостъргачът на Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и собственик на "Минстрой". Срещу голямата сграда вече има изкоп за жилищен проект на "Либеро" - дружество, свързано с "Юлен" и Първа инвестиционна банка. А в съседство до метростанцията "Г. М. Димитров" един от гигантите в строителния бранш - "Артекс" на Пламен Мирянов, очаква разрешение за строеж на поредния жилищен небостъргач.

Броени дни преди Коледа Столичният общински съвет одобри проект за жилищен комплекс, хотел, с височини 61 и 41 метра, и супермаркет на столичния булевард в близост до кръстовището с бул. "Цариградско шосе". Инвеститор в жилищната и хотелската част е "Есте пропъртис", дъщерно дружество на "Адванс пропъртис", в което акционери са Кирил и Георги Домусчиеви. Одобрението на проекта беше забавено заради възражения на собственици на сгради в региона, а главната причина - натоварване на автомобилния трафик. Пак в региона са и двете инвестиции на собственика на болници "Софиямед" Михаил Тиков, като засега неясна е концепцията за недостроената сграда на на ИПК "Родина".

В очакване

В края на ноември "Нове Хоумс", дружество от групата на хазартния бос Васил Божков, обяви план за комплекс върху бивш имот на "Балканкар" на бул. "Цар Борис III" 126. Върху площ 7 декара инвеститорът ще построи 14 жилищни сгради с обща разгъната площ 97 хил. кв.м. Апартаментите са обявени за продажба, но разрешение за строеж още няма.

Сходен е и проектът на "Сф БТ" - компания, свързана с Делян Пеевски. Тя крои планове за друг голям имот в района - теренът на бившата цигарена фабрика на бул. "Цар Борис ІІІ" 134. Компанията е получила разрешение за изменение на устройствения план, като намерението ѝ е да изгради комплекс от осем нови високи сгради. Засега обаче двата проекта нямат разрешителни от Направление архитектура и градоустройство.

Еуфорията в строителството вече е към края на цикъла си заради очакваното забавяне на световната, а оттам и на българската икономика. Затова вероятно гигантските проекти ще са по-малко през 2019.

1. NV Tower

Инвеститор и изпълнител: "Минстрой", собственост на Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и свързван с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

РЗП: 46 556 кв.м.

Локация: на бул. "Г. М. Димитров", до централата на "Минстрой" и на 200 метра от кръстовището с метростанцията.

Проект: 19-етажна сграда с триетажен подземен паркинг с 252 места. В NV Tower 13 от етажите ще са заети с 24.6 хил. кв.м офис площи, като по думите на инвеститора част от тях ще се използват от собствените фирми, а останалото ще се отдава под наем. На последните три етажа от сградата ще има жилища, разположени върху 2600 кв.м, заедно с общи части и складови помещения. На партера ще са заведения за хранене и търговски обекти, вторият етаж ще е със СПА, спортен център и конферентен блок, а третият ще бъде технически етаж. Небостъргачът ще е една от най-високите сгради в София, ще се издигне на 106 метра, колкото е и височината на Телевизионната кула.

Проектант: "А&A Архитекти".

Инвестиция: 50-60 млн. лв.

Срок: септември 2020 г.

2. Sofia Tech One

Инвеститор: "Маркан холдинг".

РЗП: 45 600 кв.м.

Възложител: "Фраксинус инвестмънт", собственост на "Маркан Ти Ай", дружество от едноименния холдинг. Правото на строеж за тази сграда в "София тех парк" беше получено по спорен начин през пролетта на 2017 г. Без конкурс соченият за близък до бившия министър на икономиката Божидар Лукарски Ясен Игнатов (познат като вносител на Bose) придоби от държавното правото да строи срещу 5.64 млн. лв. Което беше много под пазара, особено на фона на следващия прозрачен търг за втора сграда. Игнатов продаде фирмата си "Фраксинус инвестмънт" на строителната "Маркан" за 1.6 млн. лв. ден след сделката с държавния парк.

Изпълнител: "Маркан".

Локация: "София тех парк".

Проект: правото за строеж включва сграда с 30 хил. кв.м отдаваема площ. Тя ще е на 12 етажа, на партера ще има търговски площи, а останалите етажи ще са с офиси. Ще има и един подземен етаж паркинг с капацитет 420 автомобила.

Проектант: "Маркан проект".

Инвестиция: цената на правото на строеж е 5.64 млн. лв., а "Фраксинус инвестмънт" е придобита от "Маркан" за 1.6 млн. лв.

Срок: септември 2020 г.

3. Amaya Residence 2

Инвеститор и изпълнител: "Билд инвест България". Акционери в дружеството с по 50% са Цветослав Николаев Русков (сочен от медиите като един от първите инвеститори в "Мол Плевен") и "АДИ Асетс", в което мажоритарен собственик е Светослав Жоров Димитров (управляващ партньор в кантората "Пенков, Марков и партньори") и малко акции има Катя Светославова Стоянова.

Проектът е продължение на "Амая резиденс", който е почти идентичен като параметри и се очаква да бъде завършен цялостно през пролетта на 2019 г.

РЗП: 36 369 кв.м.

Локация: "Кръстова вада", ул. "Борис Руменов" 5А.

Проект: комплексът Amaya Residence 2 е разположен върху площ почти 10 хил. кв.м, като половината е паркова зона. Ще има шест жилищни сгради със 133 двустайни и тристайни апартаменти, 17 мезонета и 19 къщи, както и складове към всеки един имот. Предвидени са около 220 паркоместа. Цените на жилищната площ с в диапазона 1000 - 1300 евро/кв.м.

Проектант: арх. Георги Петканешков, студио GPA.

Инвестиция: няма данни.

Срок: септември 2020 г.

4. Жилищна сграда SONATA

Инвеститор и изпълнител: BLD, част от AG Capital с основен собственик Христо Илиев.

РЗП: 34 163 кв.м.

Локация: "Младост 3", на бул. "Филип Аврамов" срещу детския увеселителен център, познат в миналото като "Патиланци". Парцелът се намира на около 300 метра от сградата на община "Младост".

Проект: Г-образна жилищна сграда с 238 апартамента, разположени на 9 етажа. В комплекса има 256 гаража и паркоместа и 24 магазина. Според данните на сайта около 75% от жилищата вече са продадени, а цените за квадратен метър жилищна площ вървят над 1100 евро.

Инвестиция: теренът в "Младост" от почти 10 декара е купен през октомври 2015 г. на търг на Министерство на отбраната за 3.84 млн. лв. срещу "Хермес комс" на Иван Мекушин и Красимир Гуров. В началото на август 2018 г. собственик на имота става новоучреденото дружество "БЛД Младост" с мажоритарен собственик BLD, в което една трета от акциите са на Иван Мекушин, а остатъкът - на Красимир Гуров. Материалният интерес по сделката е малко под 9.78 млн. лв.

Срок: август 2021 г.

5. Жилищна сграда на "Г. М. Димитров"

Инвеститор: "Либеро": Управител е Елина Стефанова Цонкова-Петрова, а собственик на фирмата - кипърската офшорка "Антуеп овърсийс лимитид". В ръководството участва и адвокат Петър Петров, който влиза и в управлението на "Юлен" и "Витоша ски". "Либеро" има кредит към Първа инвестиционна банка за 5 млн. евро от януари 2018 г., който вероятно ще финансира проекта.

Изпълнител: "Маркан".

РЗП: 33 777 кв.м.

Локация: на бул. "Г. М. Димитров" и "Драган Цанков", почти срещу централата на "Минстрой".

Проект: жилищна сграда с максимална височина 45 м.

Инвестиция: през 2014 г. свързаната с ПИБ "Либеро" и "Борком 63" (на собственика на "Елпром Харманли" Борис Бояджиев) доброволно разделят огромния парцел до метростанцията на два отделни имота. От договора за делбата става ясно, че 6666 кв.м стават собственост на "Либеро". Данъчната оценка на терена е 430 хил. лв.

Срок: 20 - 22 месеца.

6. Комплекс GORA

Инвеститор: Инвестиционно дружество "БГ РЕИ", собственост на Богомил Николов.

Изпълнител: В момента тече конкурс.

Проектант: "Иво Петров Архитекти".

РЗП: 32 855 кв.м.

Локация: "Кръстова вада", на границата с парк "Лозенец", с достъп от ул. "Филип Кутев".

Проект: комплексът условно се разделя на две части - четири жилищни сгради, разположени в зелен парк, и самостоятелна офис сграда, която гледа към улицата. Жилищната част включва 62 апартамента, 115 гаража и паркоместа върху площ малко над 15 хил. кв.м. Жилищата ще се предлагат на цени в диапазона 1200 - 1800 евро/кв.м. Офис сградата включва партер, мансарда над него и пет етажа open-space офиси с големина около 2 хил. кв. всеки. Общата РЗП на административната сграда е приблизително 17.6 хил. кв.м.

Инвестиция: 30 млн. лв.

Срок: декември 2020 г.

7. Жилищна сграда в "Лагера"

Инвеститор и изпълнител: "Ваклин груп". Собственикът на компанията Александър Ваклин нашумя около твърденията за подкуп, поискан от кмета на "Младост" Десислава Иванчева. През ноември компанията е получила разрешение за строеж за въпросния проект в "Младост".

Инвестиция: според Имотния регистър теренът в "Лагера" е собственост на "Вайс инвестмънт", компания за дограми. През декември 2007 г. земята заедно с десет постройки върху нея е продадена на "Вайс инвестмънт" от "Недвижими имоти София", които след това стават АДСИЦ. Според Имотния регистър общата стойност на сделката е 11.73 млн. лв. В края на ноември 2017 г. теренът заедно с постройките е обособен в едно общо УПИ, за което "Вайс инвестмънт" са платили такса 485 хил. лв. След това кандидатстват и за виза за строеж.

РЗП: 31 683 кв.м.

Локация: "Лагера", ул. "Христо Матов" 29.

Проект: състои се от 219 апартамента и два търговски обекта на партера, като продажбата на апартаменти е започнала.

Срок: до края на 2020 г.

8. Жилищна сграда на "Цариградско шосе" и "Тинтява"

Инвеститор: "Изток плаза инвест", което е на собственика на веригите болници "Софиямед" Михаил Тиков и членове на семейството му, които по-рано тази година придобиха и терена на ИПК "Родина" за 40 млн. лв.

РЗП: 29 950 кв.м.

Локация: район "Изгрев", на бул. "Цариградско шосе" 28, на ъгъла с ул. "Тинтява".

Проект: Разрешението е за жилищната част от многофункционален проект. Освен близо 30 хил. кв.м жилища в проекта е включена и административна сграда с офиси и други обекти, като по думите на инвеститора общата РЗП на проекта ще достигне около 55 хил. кв.м.

Инвестиция: през 2017 г. дружеството купува терена на бившия сервиз "Изток" на бул. "Цариградско шосе" 28. Парцелът е 6.5 декара с лице към булеварда. В миналото, преди кризата, фондът за дялови инвестиции с гръцки капитали Global Finance обяви, че е купил целия терен на сервиза за 17 млн. евро. Сега той е бил разделен и компания на Тиков придобива зоната към булеварда, а по-рано "Артекс" е купил задната част, върху която вече има изградени жилища. Неясно е за колко е придобит теренът в края на миналата година, тъй като не е класическа сделка за земя, а е станала през апорт и покупка на дружество. Оценката на въпросните 6 декара е била 2.4 млн. лв., но в отчета на компанията продавач се вижда приход от операцията от почти 11.75 млн. лв.

Срок: 2020 г. (за жилищната част).

9. Advance Business Center 2

Инвеститор: полската GTC, която през пролетта на 2018 г. стана собственик на Mall of Sofia.

Изпълнител: "Планекс".

РЗП: 29 609 кв.м.

Локация: "Младост 4", между северната част на "Бизнес парк София" и кръстовището на ул. "Д-р Атанас Москов" и ул. "Самара".

Проект: това ще е втората офис сграда, която GTC строи до Бизнес парка, след Advance Business Center. От 17 500 кв.м отдаваема площ в новата сграда до момента 30% вече са отдадени под наем. Офертните цени за наем са в диапазона 13.5-14 евро/кв.м. Очакваната доходност от двете офис сгради е 9%.

Проектант: арх. Илиан Илиев, студио Planning.

Инвестиция: 60 млн. лв. заедно с първата сграда Advance Business Center.

Срок: септември 2020 г.

10. Cherkovna Residence

Инвеститор: "Черковна инвест".

Изпълнител: "Пайп систем".

Проектант: студио "Арт Ню вижън".

РЗП: 29 013 кв.м.

Локация: карето между ул. "Черковна", храм "Света Богородица" и бензиностанция OMV на бул. "Владимир Вазов".

Проект: комплексът представлява три сгради сключено застрояване и включва 8 жилищни секции около затворен вътрешен двор. Сградите се състоят от партер, шест типови и два терасовидни етажа. На партера ще има търговски обекти, дентално студио и офис. На типовите етажи са проектирани 168 апартамента. На последните два терасовидни етажа са разположени 16 мезонетни апартаменти тип penthouse.

Цените на жилищата са от 790 до 1200 евро/кв.м. Предварителните продажби са започнали в края на март 2018 г. и вече сградата е разпродадена 90%.

Инвестиция: 10 млн. евро.

Срок: декември 2020 г.

Виж повече за Cherkovna Residence тук!

11. Park View Residence 3

Инвеститор: Българско-американска кредитна банка е собственик на земята. Инвеститор в проекта е "Авейл пропъртис". Собственици са четири дружества, като основният дял води до едноличен собственик Десислава Петрова, която е и управител на BesoHomes. "Авейл пропъртис" взема парцела срещу обезщетение и проектира сградата. БАКБ ще притежава апартаменти по предвиденото обезщетение.

РЗП: 28 800 кв.м.

Локация: "Зона Б17".

Проект: комплексът е от затворен тип. Апартаментите са разпределени в 4 входа - етажност от 10 - 15, затворен вътрешен двор с пространство за детска площадка, фитнес на открито и сладкарница на партерно ниво.

Проектант: "Иво Петров Архитекти".

Инвестиция: няма данни.

Срок: началото на 2021 г.

Вижте повече за Park View Residence тук!

12. AFI Tulip

Инвеститор: "Афи Лагера Тюлип", дружество на израелската AFI Europe, чийто собственик е диамантеният магнат Лев Леваев.

Изпълнител: "Планекс билд".

РЗП: 27 130 кв.м.

Локация: "Лагера", намира се до друг проект на същия инвеститор, "Лагера Тюлип" с РЗП 30 хил. кв.м, 248 апартамента и търговски площи.

Проект: жилищна сграда със 197 апартамента, които ще бъдат изградени в три етапа. Цените на жилищната площ започват от около 1150 евро за квадратен метър нагоре.

Проектант: SKL Consult.

Инвестиция: няма данни.

Срок: началото на 2020 г. (за първи етап).

Настоящата статия е авторска и правата върху нейното разпространение принадлежат на нейния автор. Всички снимки, текстове, видео клипове, графични материали и банери в тази статия са собственост на автора и са защитени по закона за авторското право на Република България. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с автора, за да получите разрешение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин