Арх. Здравков: Има бум в строителството в София, но няма данни за срив на пазара

15.12.2017, STONEHARD   Прочетете оригиналната статия …

Според главния архитект на София, арх. Здравков, към 2018-2019 г. се очаква насищане на пазара с недвижими имоти, защото основните инвестиции в момента са в жилищното строителството.

В момента се издават много по-малко разрешения за строеж в сравнение с 2007 г., които са надвишавали 5000 броя. Най-много разрешителни за строеж се издават в района на НПЗ „Хладилника“, в „Овча купел“ и „Дружба“.

7-годишния срив на пазара поизчисти участниците му и отрезви строителите, инвеститорите и купувачите на имоти. Сега се обръща значително внимание на досието на строителната компания.

Архитектът апелира инвеститорите преди да планират инвестициите в нови територии да изследват внимателно обезпечеността с ток, вода, инженерни връзки, защото всяка една инвестиция в т. нар. луксозни комплекси по периферията на града ангажира с изграждане на довеждащи връзки.

Тези модерни комплекси се обслужват от поне два автомобила на семейство, което допълнително претоварва системата на града.

През 1961 г. София е планирана за 80 автомобила за 1000 човека, в момента има 680 автомобила на 1000 човека, допълва арх. Здравков.

По отношение на строителството в историческия център на София той смята, че там няма място за сгради от стъкло и алуминий.

Относно развитието на пешеходните зони в центъра и затварянето му за коли, архитектът прогнозира, че това ще може да стане факт едва след изграждане на третата линия на метрото.

Разгледайте нашата подборка от имоти ново строителство в София!

Вижте оригиналната статия Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин