Арх. Здравков: Има бум в строителството в София, но няма данни за срив на пазара

15.12.2017, STONEHARD   Прочетете оригиналната статия …

Арх. Здравков: Има бум в строителството в София, но няма данни за срив на пазара1 - Stonehard

Според главния архитект на София, арх. Здравков, към 2018-2019 г. се очаква насищане на пазара с недвижими имоти, защото основните инвестиции в момента са в жилищното строителството.

В момента се издават много по-малко разрешения за строеж в сравнение с 2007 г., които са надвишавали 5000 броя. Най-много разрешителни за строеж се издават в района на НПЗ „Хладилника“, в „Овча купел“ и „Дружба“.

7-годишния срив на пазара поизчисти участниците му и отрезви строителите, инвеститорите и купувачите на имоти. Сега се обръща значително внимание на досието на строителната компания.

Архитектът апелира инвеститорите преди да планират инвестициите в нови територии да изследват внимателно обезпечеността с ток, вода, инженерни връзки, защото всяка една инвестиция в т. нар. луксозни комплекси по периферията на града ангажира с изграждане на довеждащи връзки.

Тези модерни комплекси се обслужват от поне два автомобила на семейство, което допълнително претоварва системата на града.

През 1961 г. София е планирана за 80 автомобила за 1000 човека, в момента има 680 автомобила на 1000 човека, допълва арх. Здравков.

По отношение на строителството в историческия център на София той смята, че там няма място за сгради от стъкло и алуминий.

Относно развитието на пешеходните зони в центъра и затварянето му за коли, архитектът прогнозира, че това ще може да стане факт едва след изграждане на третата линия на метрото.

Разгледайте нашата подборка от имоти ново строителство в София!

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с STONEHARD, за да получите разрешение.

Вижте оригиналната статия Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин