Статия в Investor.bg: България е 7-а сред страните с най-нисък дял на наема от разходите за живот

27.07.2021, Investor.bg

Статия в Investor.bg: България е 7-а сред страните с най-нисък дял на наема от разходите за живот1 - Stonehard

Българите отделят по-малко от 21% от месечните си разходи за наем на жилище.

Българите отделят само 20,62% от месечните си разходи за наем на жилище, с което страната се нарежда на седмо място в света по нисък дял на разходите за наем, сочи проучване на финансовите експерти от британския сайт money.co.uk.

За целта те са сравнили средните разходи за наем на апартамент с три спални в над 50 страни* и са ги анализирали в контекста на другите разходи за живот на четиричленно семейство, включително за храна, комунални услуги, транспорт, спорт и почивка и други.

Страните, в които жилищният наем формира най-висок дял от месечните разходи, са Хонконг (50,25%), Сингапур (47,08%) и Катар (43,73%). Хонконг е единственият в списъка, където хората плащат повече за наем на жилището си от всички други разходи за живот, взети заедно. Топ 10 се допълва от ОАЕ, Кувейт, Ирландия, САЩ, Бахрейн, Австралия и Нова Зеландия (33,2%).

На другия полюс са страните, където месечният наем е значително по-малка част от разходите, начело със Саудитска Арабия (19,07%), Гърция (19,73%) и Турция (20,11%). Освен България, в топ 10 тук попадат Аржентина, Хърватска, Латвия, Естония, Уругвай и Румъния (22,99%).

Експертите са разгледали също и как средните наеми се сравняват с доходите и страната, където наемът представлява най-голям процент от доходите е Азербайджан. Средният наем в тази страна на границата между Европа и Азия е доста нисък - еквивалентен на 317 паунда (371 евро) на месец, но при месечни доходи на домакинството от едва 444 паунда излиза, че 71,49% от доходите се изразходват за наем.

На второ място тук е Хонконг с 65,80%, а на трето е Малта с 58,83%.

България е на 24-то място в тази класация с 35,12% от доходите, които отиват за наем (изчислението е на базата на наем за апартамент с три спални от 332 паунда (389 евро) и месечни доходи от 947 паунда (1109 евро).

Най-скъпите пазари за наем на такъв апартамент са Хонконг - 2760 паунда на месец, Сингапур - 2253 паунда, и Швейцария - 1900 паунда. Топ 10 се допълва от Катар, Исландия, Ирландия, САЩ, ОАЕ, Австралия и Нидерландия (1249 паунда).

Вижте всички предложения от портфолиото на Stonehard тук!

Настоящата статия е авторска и правата върху нейното разпространение принадлежат на нейния автор. Всички снимки, текстове, видео клипове, графични материали и банери в тази статия са собственост на автора и са защитени по закона за авторското право на Република България. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с автора, за да получите разрешение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин