България е на 23-о място по ръст на цените на имотите

30.09.2022, STONEHARD

Knight Frank обяви данните си за пазара на имоти в 56-те държави, които следи.

На годишна база – до 30 юни 2022 г., цените на имотите по света са нараснали с 10%. Това е малко по-малко от ръста от 10.9%, отчетен към края на първото тримесечие на годината.

Повишение на цените се отчита на 51 от 56-те пазара. Най-голям тримесечен спад се наблюдава в Нова Зеландия, където седемте поредни повишения на лихвите оскъпиха покупките с кредит неимоверно.

Така само за няколко месеца купувачите промениха изцяло пазарните си нагласи – от страх да не пропуснат тренда до притеснения да не плащат прекалено много за имота.

Пазарът в Европа

Държавите от Централна и Източна Европа продължават да се представят добре, въпреки войната в Украйна. Общо шест държави от Стария континент попадат сред топ 10. Това са Словения (26% ръст на годишна база), Чехия (24%), Естония (21%), Унгария (20%), Латвия (17%) и Словения (17%).

Турция Страната продължава да заема челната позиция сред държавите с най-поскъпнали имоти. Повишението е от 161% на годишна база. Това се дължи най-вече на инфлацията, която в момента е на 24-годишен максимум от близо 80%.

САЩ

Най-голямата икономика в света заема шестото място с 21% ръст. Пазарът обаче вече отчита лек спад, на фона на повишените лихви по ипотечните кредити. Това доведе до 26% спад в продажбите на нови домове през юли спрямо шест месеца по-рано.

Къде сме ние?

България заема 23-а позиция в подреждането с ръст от 11.5%. Пред нас са Германия, Украйна и Швеция, а след нас се нареждат Япония и Люксембург.

Съседните пазари

Северна Македония се нарежда на 12-о място сред разглежданите 56 държави. Имотите там поскъпват с 16.5% на годишна база, докато в Гърция те добавят 8.6 на сто. Румъния остава на 35-о място с ръст от 6.9%.

Спад на имотите? Къде?

Общо на пет от разглежданите пазари се отчита понижение на цените. Най-голямо е то в Мароко (-5.8%), следвана от Хонг Конг, Китай, Перу и Малайзия.

Вижте нашето портфолио тук!

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин