Рекорден ръст на запитванията от британски купувачи

06.06.2019, STONEHARD

2019 година определено бележи началото на завръщане на британските купувачи и туристи в България, която беше традиционен техен избор за втори дом и място за почивка в годините преди кризата.

Нашата дъщерна компания Property.bg by Suprimmo, която от 2002 година е лидер в обслужването на чуждестранни купувачи в България, регистрира от началото на 2019 година рекордно повишениe в броя запитвания спрямо периода януари-юни 2018 година с 96% и достига обема на интерес, равняващ се на този през 2005 година.

Най-висок е интересът към най-стария ни планински курорт Боровец. Изключителните природни дадености на района и ексклузивният проект на Stonehard Боровец Гардънс 2 привлякоха международния интерес само дни след официалната му премиера.

39% е и ръстът на британски туристи през 2019- та година спрямо 2018-та година. Ирина Кънчева от Съюза на собствениците "Слънчев бряг" е изключително позитивна към регионалния пазар: „Вече е известен факт, че именно на този пазар няма почти никакъв спад, а напротив, има ръст. Британските туристи харесват България, харесват „Слънчев бряг" в частност и се надяваме това да продължи и в бъдеще».

Барометърът на Post Office Travel Money, който сравнява цените в 20 летни курорта в Европа, за шеста поредна година постави Слънчев бряг на чело на класацията на най-привлекателните в ценово отношение дестинации за лятна ваканция в Европа за британците. Всички наши оферти в най-атрактивния курорт може да видите тук!

Никола Стоянов, създател на най-успешните български агенции, които обслужват международни купувачи на имоти, сравнява силния британски интерес през 2019 година с този преди 16 години: "Макар и малко смело, бих направил сравнение, и дори прогноза за начало на завръщането на британските купувачи на пазара на имоти в България. 39% годишен ръст на туристите от Великобритания е доста сериозна цифра. Точно така започна бумът на българските имотите за британци преди 16 години! Изведнъж туристите от острова заляха България. На следващата година започнаха да купуват имоти и не спряха следващите 5 години. За статистиката е важно да напомним, че до ден днешен няма по-голяма национална група чуждестранни купувачи на имоти в България от британската!"

На провелото се през май месец в Лондон най-мащабно изложение за покупка на втори дом в чужбина A place in the sun, на което участвахме традиционно със собствен щанд, България беше поставена във фокуса на интерес на британските купувачи. Спрямо предходното изложение A place in the sun, обслужените клиенти в рамките на събитието, бележат ръст от 84%. Районът на Търново традиционно остава най- атрактивен за британските купувачи (Вижте всички оферти от портфолиото на Stonehard във Велико Търново), но силно търсени са и инвестиционни градски имоти.

Според анализ на консултантската компания Knight Frank, България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, което отчетливо я поставя в инвестициония фокус на международните купувачи на имоти и затвърждава тенденцията за завръщане на интереса, която е измерена от Property.bg by Suprimmo и регистрирана на международните изложения, на които компанията ни е традиционен участник.

Друг положителен показател за възходящото развитие на българската икономика е и фактът, че след първото тримесечие на годината е на пето място в Европа по ръст на брутния вътрешен продукт.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин