Топ 5 на най-мащабните съвременни строежи

11.02.2018, Fakti.bg

Съвременната архитектура все по-често ни удивлява с мащабните и екстравагантни си проекти. Грандиозни по своя архитектурен замисъл, височина и площ сградите могат спокойно да бъдат определени като днешните „Чудеса на света”. Ето и ТОП 5 на най-грандиозните проекти, които се реализират към момента:

1. Azerbaijan Tower

Свръхвисокият небостъргач е част от мащабния проект Khazar Islands, който ще бъде разположен на 25 км от Баку на брега на Каспийско море. Сградата ще претендира за титлата „Най-висока сграда на планетата”. Ще се състои от 189 етажа, а височината й ще е 1050 метра. Строителството й започна през 2015 г. и трябва да бъде пусната в експлоатация през 2019-а.

2. Deira Waterfront Development Project

Това е един от най-новите супер проекти в Дубай. Комплексът ще се разпростира на площ от 4 кв.км. Включва 4 огромни хотела, търговски сгради, както и жилищен комплекс. Ще има голям паркинг за автомобили, както и яхтено пристанище.

3. Solar City Tower

Голяма слънчева електростанция с височина 105 метра. Отличителна черта на проекта ще е изграждането на изкуствен водопад, който при наличието на специална кула ще може да „прехвърля” морска вода. Той трябва да се намира в Рио де Жайнеро. Цената на проекта не е известна.

4. Beijing Daxing International Airport

Международното летище на Пекин трябва да стане най-голямото в света. Плановете са то да обслужва минимум 130 милиона пътници на година. То ще се разпростира на площ от 55 кв.км. Комплексът е толкова голям, че ще бъде пускан в действие на етапи. Краят на строителството му е планирано за септември 2019 г.

5. Bionic Tower

Небостъргачът ще се намира в Китай. Височината му ще бъде 1228 метра. Проектът предвижда в сградата да живеят до 100 000 души. Тя ще се състои от ... 300 етажа. Сумарната площ на комплекса ще е 2 млн. кв.м. Цената на проекта е 18 млрд. USD.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин