38% от руснаците се интересуват от имоти у нас

09.02.2018, Вестник "Монитор"

Около 38% от чиновниците в Русия, решили да инвестират в апартамент зад граница, основно за да го дават под наем, биха предпочели България, сочат анкети на руските сайтове за недвижими имоти.

Пред нас в същата категория е единствено Черна гора, получила 42% от предпочитанията на участвалите в запитването. След нас обаче са Австрия, Франция и Гърция. Според брокери причината са по-ниските цени в България и по-малките разходи за поддръжка на имота. Общо делът на руснаците, проявили интерес към недвижимост в чужбина, е около една пета от всички анкетирани. Братушките с по-стабилен бизнес предпочитат да купуват имоти в Австрия, Чехия, Франция и Черно гора, а мениджърите от най-високото ниво на управлението на фирмите - в Тайланд, Великобритания, Португалия, Хърватия и Кипър. Интересното е, че само 4% от запитаните руски знаменитости от шоубизнеса са проявили интерес за покупка на имот в чужбина, като са дали гласа си основно за Италия и Гърция.

През миналата година, по данни на консултантската компания Knight Frank, запитванията от руснаци за покупка на имот извън родината им са се увеличили двойно в сравнение с 2016 г. 30% от интереса бил за жилища. 40% за бизнес имоти, а други 30% за инвестиции в дялове в имотни фондове.

Посредниците от Tranio пък са изчислили, че за първото в полугодие на миналата година граждани на РФ са сключили сделки за покупка на недвижимости зад граница на стойност 526 млн. долара, което е ръст от над една трета на годишна база, но е с 45% по-ниско от пика от 957 млн. долара, постигнат за първите 6 месеца на 2014 г.

Руснаците от всички социални категории, избрали да си купят жилище в България предпочитат основно черноморските курорти заради относителното спокойствие и инвестират за собствено ползване. По-малко от половината от тях придобиват имотите, за да ги дават под наем.

По данни на "Булстат", цитирани от сайта news.ners.ru, официално зарегистрирани собствени имоти като физически и юридически лица имат 74 хил. руски граждани. От тях 10 хиляди са си регистрирали фирма у нас специално за да купят недвижимост.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин