7 Angels - нов жилищен проект в Боровец на мястото на стар хотел

08.02.2024, Capital.bg

7 Angels - нов жилищен проект в Боровец на мястото на стар хотел1 - Stonehard
7 Angels - нов жилищен проект в Боровец на мястото на стар хотел2 - Stonehard
7 Angels - нов жилищен проект в Боровец на мястото на стар хотел3 - Stonehard
7 Angels - нов жилищен проект в Боровец на мястото на стар хотел4 - Stonehard
7 Angels - нов жилищен проект в Боровец на мястото на стар хотел5 - Stonehard
7 Angels - нов жилищен проект в Боровец на мястото на стар хотел1 - Stonehard
7 Angels - нов жилищен проект в Боровец на мястото на стар хотел2 - Stonehard
7 Angels - нов жилищен проект в Боровец на мястото на стар хотел3 - Stonehard
7 Angels - нов жилищен проект в Боровец на мястото на стар хотел4 - Stonehard
7 Angels - нов жилищен проект в Боровец на мястото на стар хотел5 - Stonehard

Бъдещият 7 Angels на собственика на "Си комерсиал 7" ще разшири предлагането на апартаменти в курорта, което сега се поддържа само от "Феста Чамкория" и "Еуфория"

Собственикът на сладкарската "Си комерсиал 7" Сотир Немов дебютира в жилищното строителство с апартаментен комплекс в зимния курорт.

7 Angels ще е на мястото на бившия хотел "Зодиак" и ще предложи на пазара 70 нови апартамента.

Очертава се тенденция в Боровец инвеститорите да разработват съществуващи хотели или незавършени строежи.

На фона на минималното предлагане в Боровец на апартаменти ново строителство за продажба се набива на очи реклама във Facebook, която предлага на зелено бъдещ луксозен жилищен комплекс в курорта.

7 Angels е затворен комплекс със 70 апартамента в два блока, отделен ресторант и спа зона. Очаква се строителството да започне през лятото и да завърши в края на 2025 г. "Комплексът е проектиран така, че природата да влезе в стаята ви", казва образно инвеститорът Сотир Немов. Той е един от големите индустриалци в Самоков. Собственик е на компании от групата "Си 7" с бизнес в производството и търговията със сладкарски изделия. 7 Angels ще е дебютът му в жилищното строителство. Дотук има опит като инвеститор в индустриалното, покрай изграждането на производствената му база в Самоков, която е с около 12-14 хил. кв.м РЗП.

Разберете повече за 7 Angels тук. Вижте цени и наличности на апартаментите.

Нови 70 апартамента

Интересното е, че 7 Angels ще бъде на мястото на стар хотел, чиито параметри ще надхвърли умерено, и начинанието по-скоро се води реконструкция. През април 2022 г. Сотир Немов през дружеството си "Си Фууд Индъстри 7" купува бившия хотел "Зодиак" (впоследствие комплекс "Гергана") в района на стария център на Боровец. Базата е бивш почивен комплекс на профсъюзите, строен през 1986-1987 г.

Теренът от шест декара е на 900 м от седалковия лифт в курорта и на 200-300 м от централния път, свързващ Самоков с Костенец. Около два декара от земята е застроена - някогашният хотел заема 667 кв.м. Има нещо като хотелско фоайе върху 133 кв. м и ресторант с площ около декар.

Общата РЗП на хотела е около 6 хил. кв.м. При бъдещото строителството по проект на архитектурното студио ISPDD, тя ще достигне 8 хил. кв.м. Немов казва, че е консултирал проекта и със свой познат с дългогодишен опит за хотелите Marriott. Завареното строителство дава възможност за реконструкция.

Предвидени са апартаменти с големина от 55-60 кв. м до 223 кв.м. Таваните са високи над 2.60 м, като има и помещения с височина около 3.30 м. Апартаментите са ориентирани на юг, запад и изток, без северно изложение. Както и досега ще има два блока - единият ще остане 3-етажен, а другият ще бъде 4 етажа плюс един мезонетен с два апартамента. Тече конкурс за строител между местни фирми, като все още няма фаворит.

Историята с бившия "Зодиак"

Сотир Немов обяснява, че хотелът не работи вече четири години - от ковид кризата, която според него става причина последните година-две и други бази в Боровец да сменят собствениците си. Разказва, че хотелът от около две десетилетия е бил собственост на семейни приятели, на които е съдействал за продажба на полски инвеститор. Преговорите продължили около година и половина, но заради локдауните и невъзможността да се пътува не се стигнало до сделка. Тъй като бил поел ангажимент към хората, Немов купил хотела.

Справка в Имотния регистър показва, че през 2005 г. община Самоков прехвърля "Зодиак"/"Гергана" на дружеството "Туристическа информация и регистрация". То вероятно е наследник на бивше държавно дружество, приватизирано чрез РМД. Според Търговския регистър ТИР се представлява от Георги Попниколов и хора от семейството му. Сделката е изповядана през април 2022 г. на цена от 3.9 млн. лева (деклариран материален интерес). Изглежда, че хотелът е купен с кредит, защото теренът и сградите са ипотекирани срещу 4.9 млн. от Пощенска банка.

Решението си да преработи "Зодиак" в апартаменти, вместо да го развива като туристическа база, Сотир Немов обяснява с това, че "има търсене", а и с кризата на хора, "които да желаят да работят по правилата", при това не само в туристическата индустрия.

Очаква инвестицията в реконструкцията и дострояването на хотела да струва минимум 6 млн. евро, като обяснява, че проектът е съвместен с Пощенска банка, от която е основното финансиране. В Имотния регистър има вписани два кредита, отпуснати от банката - 2.5 млн. лева и 5 млн. лева, срещу които са ипотекирани други имоти на компании от групата "Си 7".

Ваканционни жилища или постоянни

Инвеститорът си представя бъдещия 7 Angels като тихо и спокойно място, в което живеят хора, оценяващи природата, ако не постоянно, то поне през повечето дни от седмицата. Той отбелязва, че и в момента има много постоянно живеещи в курорта - македонци, сърби, украинци, руснаци от Европа и българи. Набляга, че преди да стане ски курорт, Боровец е бил летовище. Както и че близо до комплекса му има 800-метрова писта за начинаещи, писта за ски бягане, ще бъде изграден въжен град за забавление на децата, има конна езда - тоест и други спортове и възможности извън големите писти и зимния сезон.

Любослава Ярловска, оперативен директор на хотелите на "Феста" в Боровец, смята, че купувачите разглеждат курорта по-скоро като ваканционен комплекс и че постоянно пребиваващите са били явление по време на пандемията.

Тънкости на продажбите

Обичайните купувачи в Боровец са българи от София и Пловдив, основно скиори, и чужденци от съседните Сърбия, Македония и Румъния. "В тези страни ски курортите са по-малко, условията по-лоши и цените на имотите - по-високи в сравнение с българските", казва Никола Стоянов, собственик на Stonehard, компанията с ексклузивни права по продажбата на 7 Angels.

Стартовите цени, обявени на сайта на проекта, са между 1450 и 1600 евро на кв.м без ДДС. От Luximmo поясняват, че предлагат две основни схеми за плащане. И при двете първоначално се внася гаранционен депозит между 7 и 11 хил. евро в зависимост от големината на апартамента, който после се приспада от първата вноска. Стандартната схема е при започване на строителството, което се очаква лятото, да се преведат 25%, още толкова при поставяне на дограмата, при завършена фасада - 30%, и останалите 20% се превеждат при акт 16. В този случай цената е 1450 евро на кв м.

Компанията предлага и популярната напоследък схема 20% при започването на обекта и 80% при завършването му, но при нея цената е 1600 евро. Никола Стоянов обясни, че след като строителството започне, ще изготвят и индивидуално ценообразуване на всеки апартамент - според етажа, гледката и прочие. На този етап цените вече ще бъдат между 1500 и 1700 евро без ДДС. Освен това добавя, че работят без комисиони и такси за купувачите.

Обявената такса поддръжка е 15 евро на кв.м годишно. А Сотир Немов планира да управлява комплекса през свое дружество, което при желание от собствениците да отдава и апартаментите им под наем. Той казва също и че полага усилия да се види и разговаря с всички клиенти.

Цялата статия прочетете тук.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин