Средната заплата е нараснала до 1266 лв. през септември

12.11.2019, Вестник "Дневник"

С края на активния летен туристически сезон броят на наетите по трудов договор намалява с 1.7% към края на септември. В същото време средната брутна заплата продължава да расте и през деветия месец достига 1266 лв. при 1224 лв. през август и 1257 лв. през юли. Това показват данните на Националния статистически институт.

По предварителни данни наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември намаляват с 39.1 хил., или с 1.7%, спрямо края на юни, като достигат 2.31 милиона.

Спрямо края на второто тримесечие на 2019 г. най-голямо намаление на наетите очаквано се наблюдава в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 15.7%, а също и в "Операции с недвижими имоти" - с 4.1%, и в "Административни и спомагателни дейности" - с 2.2%.

Най-голямо увеличение на наетите с началото на новата учебна година е регистрирано в дейност "Образование" - с 1.3%.

Най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост" и "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - съответно 21.4 и 17.1%.

В сравнение с година по-рано наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват с 5.2 хил., или с 0.2%.

Най-голямо намаление се наблюдава в икономическите дейности "Преработваща промишленост" - с 12.9 хил., "Селско, горско и рибно стопанство" - с 2.4 хил., и "Други дейности" - с 1.9 хил., а най-голямо увеличение - в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 6.6 хиляди.

В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности "Други дейности" и "Селско, горско и рибно стопанство" - съответно с 5.1 и 3.2%, а най-голямо увеличение е регистрирано отново в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - със 7.5%.

Заплатите растат, но не съвсем

Спрямо август се вижда ръст в средното брутно заплащане, но спрямо второто тримесечие данните показват, че то се свива с 0.9% през третото тримесечие до 1249 лв. Най-голямо намаление има в секторите "Финансови и застрахователни дейности" - с 9.2%, "Добивна промишленост" - с 5.6%, и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - с 3.3%.

През третото тримесечие спрямо същия период на миналата година средната месечна работна заплата нараства с 11.8%, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Операции с недвижими имоти" - със 17.8%, "Образование" - с 15.8%, и "Други дейности" - с 15.7%.

Най-високи заплати през периода юли - септември е имало в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 2988 лева; в "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1980 лева; във "Финансови и застрахователни дейности" - 1973 лева.

Най-нископлатени са били наетите в "Хотелиерство и ресторантьорство" - 782 лева, където работодателите най-често се оплакват от липса на квалифицирани кадри, в "Други дейности" - 912 лева, и в "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъции възстановяване" - 991 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2019 г. в обществения сектор нараства с 10.5%, а в частния - с 12.2%.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин