3-те основни принципа на интериорния дизайн

30.01.2018, STONEHARD   Прочетете оригиналната статия …

За да направите жилището си по-комфортно и приятно за живеене, не е нужно да сте абсолютен експерт в интериорния дизайн. Всичко, от което се нуждаете, е повечко ентусиазъм, доза въображение, щипка любов и малко познания за основните принципи на интериорния дизайн. Ето и кои са трите най-важни от тях!

Пространство

Tова е, най-просто казано, всичко между физическите граници на стаята. Добрият дизайнер по професия и по призвание, трябва да съумее да оползотвори това пространство по възможно най-добрия начин. Един апартамент от 34 кв. метра може да изглежда много по-добре от най-големия мезонет, ако е спазено чувството за естетичност и съразмерност между размерите на помещението и броя на мебелите в него. Всеки от вас поне веднъж е променял местоположението на обзавеждането си у дома, нали? Просто, ей така, за да разчупи домашното статукво. Започнете от тук – разчитайте на детайлите, за да създадете уют.

Тъкани, светлина и цветове

Ако сте декорирали стая, знаете колко е важно да подберете правилните материали. Важна е не само тъканта, от която са изработени мебелите или завесите, но още повече и цветът им. Светлите стаи изглеждат по-просторни, докато тъмните нюанси придават топъл контраст и задушевна обстановка. Зависи и колко са големи прозорците ви. Светлината се отразява от бялото и се поглъща от черното. Гладките повърхности също имат ефекта на огледало, а грапавите спомагат за умерена дифузна светлина. В зависимост какъв ефект желаете да постигнете, подберете внимателно цветовете и материала. Цветът не съществува без светлина, т.е тя е онова, което придава специфичното усещане за комфорт. Може да бъде естествена слънчева или изкуствена, от допълнителни източници. В съвременния дизайн, широка употреба заемат вече LED осветителните тела, които излъчват т. нар. – „бяла светлина”. Що се отнася до комбинацията между отделните цветове и техните тонове, съчетанието им се отразява най-вече на психологическо ниво. За червеното се смята, че възбужда апетита, затова много често се използва за стаи, в които ще се сервира храна.

Десени, линии, форми

Десенът (или щампата ) е елемент в дизайна, който работи заедно с цветовете и материалите, за да създаде идентичност на стаята. Геометричните форми придават строг и съразмерен вид на помещението, а флоралните елементи създават усещане за живот в пространството. Под линии се има предвид тези създадени от архитекта и мебелиста. Те придават форма и завършен вид на обзавеждането. Острите линии в модерен стил са малко статични и изглеждат стерилни, но могат да бъдат добре съчетани, за да се постигне чувство на хармония. По заоблените форми са навяват нежен винтидж стил, но трябва да бъдат много добре съчетани, за да не се постигне ефект на пълен кич. По-тясното значение на формата в интериора е свързано с оползотворяването на пространството. Дали ще са кръгли или правоъгълни, правилни или неправилни, формите се свързват с линиите и усещането за хармония, завършеност и баланс.

Вижте оригиналната статия Всички новини и статии Абонирайте се за нашия бюлетин